Kompot czereśniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny kompot na zimę.

  • 60 min

Składniki:

  • czereśnie
    cukier
    ciepła woda

Kompot czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasypane czereśnie 1. Czereśnie umyć.Wkładać do umytych słoików.Zasypać 4 czubatymi łyżkami cukru(można wsypać więcej jeśli czereśnie są mniej słodkie)
  • Zalane słoiki 2. Słoiki zalać ciepłą wodą.Zakręcić i chwilę potrząsnąć by cukier się rozpuścił.
  • Pasteryzacja
3. Zakręcone słoiki wstawić do dużego garnka wlać wodę do połowy wysokości słoika i zagotować.Pasteryzować(gotować) 30 minut od momentu zagotowania wody.
  • Gotowy kompot po pasteryzacji. 4. Wyjąć ciepłe słoiki i postawić do góry dnem.Zostawic do ostygnięcia.

Porady

Gotowe kompoty stawiam do góry dnem bo dzięki temu mam możliwość wyeliminowania nieszczelnego sloika,ale jeśli postawicie go normalnie to w niezamkniętym słoiku czereśnie opadną na dno.Taki słoik najlepiej zużyć w najbliższym czasie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy