Czerwona kapusta na ciepło

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lepszego towarzystwa wieprzowina nie może sobie wymarzyć .

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1/2 główki czerwonej kapusty
    -2 łyżki masła
    -1 łyżka oleju rzepakowego
    -1 łyżeczka cukru
    -1 łyżka miodu
    -1 łyżka soku z cytryny
    -2 łyżki rodzynek namoczonych we wrzątku ( pół szklanki)
    - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    -sól i pieprz

Czerwona kapusta na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona kapusta na ciepło. 1. Kapustę szatkujemy . Na patelni rozgrzewamy olej i łyżkę masła. Przesmażamy kapustę przez 5 minut, wlewamy rodzynki wraz z wodą w której się moczyły i doprawiamy solą ,pieprzem i cukrem. Dusimy pod przykryciem do czasu aż cały płyn odparuje. Wlewamy wino i dodajemy sok z cytryny oraz miód . Przykrywamy i dusimy do zupełnego odparowania wina.
  • Kapusta czerwona na ciepło. 2. Do kapusty dodajemy łyżkę masła , całość mieszamy ewentualnie doprawiając solą i cukrem. Smacznego.

Porady

Do kapusty można dodać wino półsłodkie lub słodkie ale wtedy już nie doprawiamy całości cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy