Czerwona rolada z nadzieniem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus truskawkowy zagrzewamy w rondelku, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy aż się rozpuści, studzimy aż zacznie tężeć.
Białka ubijamy z solą na sztywną masę, dodajemy cukier i miksujemy aż ten się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, barwnik i mąkę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia,szeroką blaszkę, najlepiej tą która znajduje się w piekarniku.Całość pieczemy w 150 stopniach ok. 10-12 minut. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy z blaszki, zdejmujemy z niego papier i delikatnie zawijamy w ściereczkę, rolując roladę. Ciasto musi być letnie, wówczas odwijamy ściereczkę, wykładamy tężejącą masę z truskawek i ponownie zawijamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch rolady.Ciasto chłodzimy przez kilka godzin w lodówce i kroimy w plastry.
Porady
Mus truskawkowy możemy zastąpić musem brzoskwiniowym z galaretkami brzoskwiniowymi.
Komentarze