Czerwona zupa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Czyli inaczej krem z pieczonej papryki i pomidorów-- extra ;)

  • 20 min

Składniki:

  • 2 litry wody
    bulion drobiowo -warzywny
    3 ząbki czosnku
    masło, sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
    świeża bazylia ,
    3 papryki czerwone, 3 pomidory
    śmietana 30 %
    łyżka cukru

Czerwona zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę pieczemy w folii aluminiowej w piekarniku aż do momentu zrumienienia aby skórka łatwo odeszła. Obieramy.
    Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skóry.

    W garnku topimy masło, dodajemy pomidory w kostkę wraz z papryką, czosnek przeciśnięty, dusimy 5 minut, zalewamy 2 litrami bulionu, dajemy garść świeżej bazylii, gotujemy 15 minut, doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem, przyprawa uniwersalna oraz odrobiną śmietanki.

    Można podać z ryżem lub makaronem

    SMACZNEGO ;)

Komentarze

Podobne przepisy