Czerwony kefir

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Monika Lipa

  • Łatwy

Składniki:

  • - kefir (może być maślanka): 1 litr
    - pęczek kopru: 1 sztuka
    - ogórek zielony: 0.5 sztuki
    - przecier pomidorowy: 1 szklanka
    - sól (do smaku wg. uznania): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 1 szczypta

Czerwony kefir - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Koperek myjemy i drobno siekamy. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do połowy kefiru dodajemy koperek, ogórka, po szczypcie soli i pieprzu.
  • 2. Resztę kefiru wlewamy do garnuszka. Dodajemy przecier pomidorowy (ok. 3/4 słoiczka) i starannie mieszamy.
  • 3. Kefir ogórkowy mieszamy z pomidorowym. Wstawiamy do lodówki, by się schłodził.

Komentarze

Podobne przepisy