CZESKA ZUPA CZOSNKOWA

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Zupa poleca się na przeziębienia

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywno-drobiowego
    1 cebula
    6 ząbków czosnku
    200 g żółtego sera
    200 g szynki
    6 łyżek oliwy z oliwek
    szklanka makaronu
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz

Czeska zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente.
    Cebulę obrać i pokroić. Zeszklić na oliwie. Kiedy cebula będzie złota dodać 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Chwilę podsmażyć aby czosnek nie zrobił się gorzki.
    Zalać cebulę i czosnek bulionem. Zagotować. Pod koniec gotowania dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować ok 20 minut. Szynkę pokroić drobno. Ser zetrzeć na tarce. Na sam spód położyć szynkę, następnie makaron i wszystko zalać zupą. Podawać gorącą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy