D d ...czyli domowa delicja :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Musimy upiec nie zbyt gruby biszkopt, albo wedle swego sprawdzonego przepisu lub z powyższego.
Jajka ubić z cukrem na puch. Sypkie składniki połączyć i porcjami mieszać z koglem - moglem, dodać aromat, zamieszać i przelać do natłuszczonej formy ( średniej wielkości). Upiec - 25min w 170'C i ostudzić. W dokładnie takiej samej formie należy przygotować galaretkę. Rozpuścić ją w 5ciu szkl wody. Formę należy wyłożyć jednym kawałkiem folii spożywczej, wyrównać ją i wlać tężejącą galaretkę.Odstawić do całkowitego stwardnienia. Biszkopt nasączyć, po wierzchu posmarować dżemem i na koniec ułożyć galaretkę - delikatnie wyjąć z folią z blaszki, jakby "do góry nogami" wyrównać na cieście i zdjąć folię.
Produkty na polewę rozpuścić na parze. Wymieszać do powstania gęstej, lśniącej masy, przestudzić. Udekorować ciasto i całość schłodzić. Smacznego!
Komentarze