Czas bobu się kończy, warto spróbować w takiej odsłonie. Oryginalny przepis na sałatę lodową lub zwykłą zieloną.
45 min
Składniki:
200 g wyłuskanego bobu
1 czerwona papryka
miks sałat
150 g tuńczyka w naturalnej zalewie
kilka czarnych oliwek
2 łyżki czerwonego octu winnego
pół łyżeczki musztardy Dijon
sól
pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek
Sałatka „cote d`azur” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Bób blanszowałem we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, zahartowałem zimną wodą, wycisnąłem z jasnej skórki.
Paprykę umyłem, oczyściłem, pokroiłem w paski. Sałatę opłukałem, porwałem na mniejsze kawałki. Tuńczyka podzieliłem na cząstki. Oliwki drobno pokroiłem.
Ocet wymieszałem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem, sos wymieszałem z pozostałymi składnikami.
Komentarze