Dama kier (mus z białej czekolady)

0 (0 ocen)

  • 60 min

deser idealny na Walentynki

  • 60 min

Składniki:

  • na 2 porcje
    300 ml śmietany 30%
    100 g białej czekolady
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 fix do śmietany
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    galaretka truskawkowa

Dama kier (mus z białej czekolady) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (3/4 szklanki) i przelewamy do dwóch niezbyt głębokich talerzy. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki żeby szybciej zastygła.
    Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka.

    Śmietanę ubijamy na sztywno dodając fix do śmietany. Do 1/4 ubitej śmietany dodajemy 1 łyżeczkę cukru pudru i odkładamy, aby później użyć na wierzch deseru. Do pozostałej śmietany będziemy dodawać czekoladę.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową.

    Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady.
    Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał.

Komentarze

Podobne przepisy