DELIKATNA POTRAWKA DROBIOWA

0 (0 ocen)

Idealne danie dla osób nie mogących jeść mięs pieczonych,smażonych,cebuli i czosnku.Polecam dla osób wrażliwych.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    4 średnie marchwie
    1/2 strąka czerwonej papryki
    1 puszka groszku konserwowego
    1/2 pęczka natki pietruszki
    - kawałek selera
    5 łyżek słodkiej śmietany 18%
    sól,pieprz,imbir suszony lub świeży starty na tarce o drobnych oczkach \ świeży jest lepszy/
    przyprawa uniwersalna,mąka.

Delikatna potrawka drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety,włoszczyznę oczyścić,umyć.
  • 2. W garnku zagotować wodę,włożyć oczyszczone produkty,lekko posolić i ugotować rosół zdejmując wytwarzane szumki.Doprawić do smaku przyprawami i jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu.
  • 3. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru.Rosół przelać przez sito.
  • 4. Odlać do garnka 1 l. wywaru rosołowego,wlać zalewę z groszku,zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnej wodzie do uzyskania konsystencji śmietany,ewentualnie doprawić do smaku w/g upodobań.
  • 5. Mięso pokroić w grubą kostkę,warzywa w kostkę.
  • 6. Całość przełożyć do garnka łącznie z odsączonym groszkiem,zagotować
  • 7. Wlać śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości gorącego sosu celem zrównania temperatury,włożyć świeżo starty imbir lub wsypać suszony do smaku,drobno posiekaną natkę pietruszki.

Porady

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko w osolonej wodzie.1 porcja ryżu na 2 porcje wody i 1 ł lub 2 łyżki masła zależnie od ilości porcji ryżu.

Komentarze

Podobne przepisy