Deser Beaty

0 (0 ocen)

Wyśmienity deser, lekki, idealnie zbalansowany smakowo, zachwyca wyglądem

Składniki:

  •  Puszka brzoskwiń
     2 galaretki cytrynowe
     Duża śmietana 18%- kwaśna
     Pół puszki ananasa
     Garść rodzynek
     1/3 szklanki Amaretto
     Kilka winogron różowych
     Bita śmietana i mięta do dekoracji

Deser beaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 1 i ½ szkl. gorącej wody, wystudzić. Ananasa pokroić w kawałki, dodać rodzynki, zalać owoce alkoholem. Brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować. Dodać galaretki, wymieszać
  • 2. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i miała konsystencję gęstej śmietany. Gdy już masa stężeje zabieramy się za robienie deserów. W zależności od wielkości pucharków powinno wyjść około 6 porcji.
  • 3. Na spód pucharków rozkładamy osączone z alkoholu owoce, na nie warstwę masy brzoskwiniowej. Na niej delikatnie rozsmarowujemy po sporej łyżce gęstej śmietany 18%, na nią znów warstwę masy brzoskwiniowej. Dekorujemy winogronami, zostawiając miejsce na bitą śmietanę. Deser wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kleksem bitej śmietany i miętą.

Porady

warto przygotować go dzień wcześniej, wtedy mamy pewność że konsystencja będzie właściwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy