1.Galaretki rozpuścić w 1 i ½ szkl. gorącej wody, wystudzić. Ananasa pokroić w kawałki, dodać rodzynki, zalać owoce alkoholem. Brzoskwinie wraz z zalewą zmiksować. Dodać galaretki, wymieszać
2.Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i miała konsystencję gęstej śmietany. Gdy już masa stężeje zabieramy się za robienie deserów. W zależności od wielkości pucharków powinno wyjść około 6 porcji.
3.Na spód pucharków rozkładamy osączone z alkoholu owoce, na nie warstwę masy brzoskwiniowej. Na niej delikatnie rozsmarowujemy po sporej łyżce gęstej śmietany 18%, na nią znów warstwę masy brzoskwiniowej. Dekorujemy winogronami, zostawiając miejsce na bitą śmietanę. Deser wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy kleksem bitej śmietany i miętą.
Porady
warto przygotować go dzień wcześniej, wtedy mamy pewność że konsystencja będzie właściwa
Komentarze