Pasztet Beaty

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy:)

  • 45 min

Składniki:

  • - 3/4 kg wołowiny
    - 1/4 kg podgardla
    - 1/4 kg wątroby wieprzowej
    - 1/4 kg boczku
    - włoszczyzna
    - 2 cebule
    - 3 jajka
    - 1 czerstwa bułka (można użyć również bułki tartej)
    - sól, majeranek, tymianek, pieprz
    - tłuszcz do wysmarowania formy

Pasztet beaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wołowinę, podgardle i boczek gotujemy z włoszczyzną około
    1,5 godziny;
    2. Ugotowane mięso, wątróbkę, włoszczyznę ( z wyjątkiem pora) mielimy
    3 razy. Po pierwszym zmieleniu dodajemy przyprawy do smaku, cebule, namoczoną i odciśniętą bułkę , żółtka.
    3. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie ze zmieloną masą.
    4. Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą. Masę mięsną umieszczamy w formie i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy