Deser czekoladowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Korzenne ciasteczka przykryte puszystym czekoladowym budyniem i konfiturą malinową.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BUDYŃ::
    - słodka śmietanka 12%: 250 mililitrów
    - gorzka czekolada 70% kakao: 65 gramów
    - mąka ziemniaczana (płaska): 1 łyżeczka
    DODATKOWO::
    - ciastka korzenne: 4 sztuki
    - konfitura malinowa: 4 łyżki

Deser czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ: podgrzać śmietankę (niewielką część pozostawić niepodgrzaną). Gdy zacznie robić się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. W pozostawionej śmietance dokładnie rozmieszać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotującej się czekolady. Chwilkę pogotować, mieszając. Odstawić z ognia i przykryć budyń folią spożywczą w ten sposób, aby dotykała ona całej powierzchni budyniu (nie utworzy się wtedy "kożuch"). Tak przykryty budyń wstawić do większego naczynia z zimną wodą, wystudzić.
  • 2. Przygotować dwa wysokie kieliszki. Pokruszyć ciastka i w równych porcjach wsypać na dno kieliszków. Wystudzony budyń w równych częściach wyłożyć na warstwę ciastek. Wierzch deseru przykryć konfiturą malinową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy