Deser czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWAĆ BUDYŃ: podgrzać śmietankę (niewielką część pozostawić niepodgrzaną). Gdy zacznie robić się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. W pozostawionej śmietance dokładnie rozmieszać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotującej się czekolady. Chwilkę pogotować, mieszając. Odstawić z ognia i przykryć budyń folią spożywczą w ten sposób, aby dotykała ona całej powierzchni budyniu (nie utworzy się wtedy "kożuch"). Tak przykryty budyń wstawić do większego naczynia z zimną wodą, wystudzić.
2.Przygotować dwa wysokie kieliszki. Pokruszyć ciastka i w równych porcjach wsypać na dno kieliszków. Wystudzony budyń w równych częściach wyłożyć na warstwę ciastek. Wierzch deseru przykryć konfiturą malinową.
Komentarze