Deser czereśniowo-truskawkowy pieczony w kokilkach

0 (0 ocen)

To wynik mojego natchnienia kulinarnego. Postanowiłam połączyć ulubione składniki moich dzieci i wyszedł przepyszny deser owocowy.

Składniki:

  • truskawki świeże 12 sztuk
    czereśnie świeże 12 sztuk
    jajeczka przepiórcze 8 sztuk
    cukier trzcinowy 4 łyżki
    mąka żytnia razowa typ 2000 4 łyżki
    woda niegazowana 1 łyżka
    olej rzepakowy 1.5 łyżki
    proszek do pieczenia 0.5 łyżeczki
    liście mięty 6 łyżeczek

Deser czereśniowo-truskawkowy pieczony w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 2. Owoce myjemy, osuszamy, truskawki pozbywamy szypułek, a czereśnie pestkujemy.
  • 3. Jajeczka przepiórcze wbijamy do szklanej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem, aż będą puszyste i gęste. Następnie wsypujemy mąkę żytnią razową wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy wodę i olej. Mieszamy wszystko dokładnie łyżką.
  • przed pieczeniem 4. Do małych kokilek (6 sztuk) wlewamy do połowy wysokości ciasto i do każdej wkładamy po dwie truskawki oraz po dwie wypestkowane czereśnie. Pieczemy 10 minut w piekarniku.
  • 5. Deser najlepiej smakuje lekko ciepły i podany z liśćmi mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy