Deser jogurtowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekki deser na zimno z kakao i dużą ilością truskawek!

Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego,

    2 łyżeczki kakao,

    2 łyżeczki erytrytolu (można zastąpić cukrem),

    2 łyżeczki żelatyny,

    400 g truskawek

Deser jogurtowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki rozdrabniamy - można za pomocą blendera - ale nie na gładką masę - muszą być wyczuwalne kawałki owoców.

    Do żelatyny dodajemy 100 ml gorącej wody - rozpuszczamy, studzimy. Dodajemy połowę do truskawek - mieszamy.

    Odkładamy 2 łyżki jogurtu, do pozostałej części dodajemy, kakao, słodzidło oraz pozostałą żelatynę - dokładnie mieszamy.

    Do dużej szklanki lub pucharku przekładamy kakaową masę, następnie jogurt.

    Wkładamy do lodówki na 15-20 minut, następnie powoli przekładamy truskawki.

    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby się dobrze schłodziło..

    Możemy na wierzch dodać kilka czereśni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy