Deser owocowo-orzechowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Zajmuję się domem i gotowaniem. Mam troje dzieci – 14-letnią Paulinę i 2 dorosłych już synów – dla których przygotowuję ten smaczny, ale przede wszystkim zdrowy i pożywny deser.

  • 45 min

Składniki:

  • ● brzoskwinia
    ● jabłko
    ● 2 kiwi
    ● 10 dag truskawek
    ● 10 dag czereśni
    ● sok z cytryny
    ● 40 ml likieru pomarańczowego
    ● 125 ml białego wina
    ● op. cukru waniliowego
    ● 20 dag ugotowanego makaronu jajecznego (np. kolanka, muszelki)
    ● 5 dag orzechów włoskich
    ● 5 dag orzechów pistacjowych
    ● 2 łyżki cukru
    ● bita śmietana do dekoracji

Deser owocowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinię, kiwi i jabłko
    myjemy i obieramy. Z brzoskwini
    usuwamy pestkę, z jabłka
    gniazdo nasienne. Wszystkie
    owoce kroimy w małą
    kostkę. Truskawki myjemy,
    osączamy, usuwamy szypułki
    i przekrawamy. Czereśnie myjemy,
    osączamy i drylujemy.
  • Deser owocowo-orzechowy 2. Owoce mieszamy z sokiem
    cytrynowym, likierem, winem
    oraz cukrem waniliowym. Chłodzimy
    10 minut.
  • 3. Do makaronu wsypujemy
    cukier, orzechy i owoce. Mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki
    na ok. 15 minut. Deser dekorujemy
    małymi kleksami
    bitej śmietany.

Porady

● Orzechy włoskie można uprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać.

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy