DESER RYŻOWO-TRUSKAWKOWY (BEZGLUTENOWY)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawy pomysł na podanie tradycyjnego ryżu z truskawkami. Polecam , pyszny na ciepło i na zimno!

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g ryzu
    300 ml mleka
    200 ml wody
    1 lyzki miodu
    ok. 250 g dojrzalych truskawek
    1 lyzka drobnego cukru
    swieza mieta do dekoracji)

Deser ryżowo-truskawkowy (bezglutenowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryz zblendowac 1. W garnka wlac mleko i wode, doprowadzic do wrzenia, a nastepnie wrzucic ryz. Gotowac na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszajac. Ryz ugotowac na bardzo miekko, moze byc lekko rozgotowany; przez ok 20 min. W razie potrzeby w prakcie gotowania dodac troche wody lub mleka. Do ugotowanego ryzu dodac miod i zmiksowac blenderem do uzyskania kremowej konsystencji, w razie potrzeby dodac mleka. Wystudzic (jesli chcemy zrobic deser na zimno).
  • 2. Truskawki rozgniesc widelcem z cukrem.
  • 3. W salaterkach układaj warstwami zmiksowany ryz i truskawk.Udekorowac listkami miety i oto Wasze deserki są gotowe.

Porady

Deser mozna podac na ciplo lub na zimno. Mozna uzyc truskawek mrozonych. Deser może być również Vegano, wystarczy mleko i wode zastapic mlekiem ryzowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy