Deser ryżowo-truskawkowy na zimno

0 (0 ocen)

Przeglądałam ostatnio przepisy na ciasto ryżowe.Postanowiłam też zrobić coś w tym stylu, jednak zrezygnowałam z dodawania jajek i kilku innych składników.Powstała pianka z ryżem w środku.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu paraboiled
    400g truskawek (świeżych lub mrożonych)
    150g truskawek
    300g śmietany kremówki 30%
    4 łyżki żelatyny

Deser ryżowo-truskawkowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w dwóch szklankach wody, aż zmięknie i "wypije" całą wodę. Studzimy.
    Truskawki przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody. Dodajemy cukier. Gotujemy. Gdy będzie gotowe, dodajemy żelatynę i mieszamy dopóki cała żelatyna się nie rozpuści. Przestudzamy.
    Do ryżu wlewamy śmietanę kremówkę oraz "kompot" truskawkowy z żelatyną. Mieszamy. Przelewamy do foremki i chłodzimy w lodówce, dopóki deser nie stężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy