Deser ryżowy z wiśniami wege

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser bez cukru zdrowy, mogą go jeść osoby z nietolerancją mleka.Polecam bo jest bardzo dobry. Desery nie muszą być przesłodzone cukrem bo można go zastąpić miodem a owoce same w sobie też są słodkie.

  • 30 min

Składniki:


  • 1/2 szklanki ryżu
    1 puszka mleczka kokosowego
    1 mandarynka
    1 laska wanilii
    1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych
    2 łyżki miodu
    1/2 cytryny
    1 banan
    orzechy włoskie

Deser ryżowy z wiśniami wege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut pod koc ryż wtedy dojdzie. Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje. Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy