Ryżowy deser

0 (0 ocen)

Inna wersja ryżu na mleku na zimno.

Składniki:

  • 1 litr mleka
    20 dag masła
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1,75 - 2 szklanki płatków ryżowych
    dodatkowo:
    herbatniki kakaowe
    truskawki
    2 galaretki truskawkowe

Ryżowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryżowy deser 1. Mleko zagotować z cukrem i masłem do gotującego się mleka wsypać płatki ryżowe i mieszając gotować do zgęstnienia na koniec masę zmiksować i dodać wiórki kokosowe. (jeśli dodamy więcej płatków masa będzie bardziej twarda i zwarta, ale tak też jest dobrze i fajnie się porcjuje )
    Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć herbatniki, następnie wylać ciepłą masę ryżową i przestudzić.
  • ryżowy deser 2.
    Kiedy masa przestygnie na wierzchu ułożyć truskawki pokrojone w plasterki
    i zalać gęstniejącą galaretką przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do zastygnięcia galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy