Deserek ryżowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Uwielbiam takie deserki za to, że są banalnie proste i szybkie do przygotowania oraz za to, że tak obłędnie smakują :)

Składniki:

  • Warstwa ryżowa:
    szklanka płatków ryżowych
    szklanka mleka
    łyżka cukru waniliowego domowego

    Warstwa truskawkowa:
    30 dag truskawek (mrożone lub świeże)
    łyżka cukru waniliowego domowego

Deserek ryżowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotować mleko z cukrem, wrzucić płatki i gotować na małym ogniu, stale mieszając ok 3 minuty. Odstawić do przestygnięcia.

    Truskawki lekko rozgnieść widelcem (mrożone lekko rozmrozić), posłodzić i podgrzewać w garnuszku w celu zredukowania soku. Przestudzić.

    Do pucharków, szklanek, przekładać masę ryżową, na nią wyłożyć truskawki. Udekorować listkami melisy lub mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy