Dietetyczne eklerki z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Połowę malin wymieszać ze słodzikiem, przetrzeć przez sito. Przecier z malin utrzeć z twarożkiem. Podgrzać sok cytrynowy i w nim rozpuścić napęczniałą żelatynę. Dodać resztę twarogu, wymieszać, połączyć z resztą twarogu. Schładzać godzinę. W tym czasie zagotować 100 ml wody z masłem i solą. Wsypać mąkę i tak długo mieszać, aż z ciasta powstanie masa, łatwo odrywająca się od spodu garnka. Ciasto przełożyć do miseczki i wymieszać z jajkiem. Lekko ostudzić. Połączyć z resztą jajek. Z ciasta za pomocą szprycy - wycisnąć na blachę - wyłożoną papierem - 10 pasków po 5 cm długości. Piec 25 minut w temperaturze 225 stopni.
Gotowe eklerki wyjąć, rozkroić jeszcze gorące, ostudzić. Na spody eklerek wycisnąć szprycą krem malinowy. Przykryć wierzchami, udekorować resztą malin.
Komentarze