Dip cynamonowy do warzyw

0 (0 ocen)

  • 5 min

Ten dip ma rewelacyjny smak i super sprawdza się do gotowanych warzyw lub surówek czy sałatek. Jest lekko pikantny.

  • 5 min

Składniki:


  • filiżanka gęstego jogurtu np bałkańskiego
    płaska łyżeczka cynamonu
    szczypta kurkumy
    szczypta słodkiej papryki w proszku
    łyżka słodkiego sosu chili
    sól
    pieprz

Dip cynamonowy do warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jogurt naturalny (dobry będzie taki dość gęsty) mieszamy z ostrym sosem chili oraz cynamonem, kurkuma i papryką (które nadadzą mu piekny kolorek). Doprawiamy do smaku odrobiną soli i białego pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na 10min by smaki przegryzły się. Wykorzystujemy do zamaczania surowych lub gotowanych warzyw lub jako dressing do surówek czy sałatek.

Komentarze

Podobne przepisy