Dolce latte-czyli deser mleczny z czeresniami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Deser do zludzenia przypomina panna cotte,ale nia nie jest bo zawiera mleko skondensowane,ktore nadaje jej zupelnie inny smak.Ten deser jest godny polecenia na kazda pore roku,jednak wyjatkowo nadaje sie na upaly-mleczna przyjemnosc,na gorace dni-polecam!

  • 3 godz.

Składniki:

  • .450 ml mleka skondensowanego
    .450 gr ricotty
    .200 ml smietany kremowki
    .8 szt. zelatyny w listkach

    Ponadto
    .aluminiowe foremki do babeczek
    .czeresnie
    .cukier
    .sok z cytryny

Dolce latte-czyli deser mleczny z czeresniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy przecieramy ricotte lub przemielony 3-krotnie ser,dodajemy mleko skondensowane i dokladnie ze soba mieszamy.
  • 2. Listki zelatyny namaczamy w zimnej wodzie.
  • 3. W rondelku podgrzewamy smietane, ale jej nie gotujemy,zdelmujemy z ognia , dodajemy zelatyne i mieszamy az sie calkiem rozpusci..
  • 4. Lekko przestudzona smietane dodajemy do masy mleczno serowej i laczymy ze soba.
  • 5. Gotowa lejaca zawiesine przelewamy do foremek i wstawiamy na noc do lodowki.
  • 6. Z czeresni ,cukru i soku z cytryny robimy marmolade-studzimy.
  • 7. Foremke z deserem zanurzamy w goracej wodzie ok.2 min.odwracamy na przygotowany talerzyk ,potem dekorujemy marmolada ,oraz calymi czeresniami.
    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy