Jedno z moich ulubionych ciast. Następnym razem jednak zdecydowanie zwiększę proporcje kremu o połowę a nawet dwa razy bo z tego przepisu wyszła mi dosyć niska. Na szczęście nie ma to wpływu na jej smak :)
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
300 g margaryny
0,5 szkl śmietany 18%
1 żółtko
Domowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w blaszkach 24 x 35 cm. Ostudzić.
Krem: Odlać 1/2 szkl mleka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut.
Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem.
Komentarze