Domowa kremówka

0 (0 ocen)

Jedno z moich ulubionych ciast. Następnym razem jednak zdecydowanie zwiększę proporcje kremu o połowę a nawet dwa razy bo z tego przepisu wyszła mi dosyć niska. Na szczęście nie ma to wpływu na jej smak :)

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    300 g margaryny
    0,5 szkl śmietany 18%
    1 żółtko

    Krem:
    1/2 l mleka
    2 jajka
    2 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    5 dag masła
    czubata łyżka mąki pszennej
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    cukier puder do posypania

Domowa kremówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w blaszkach 24 x 35 cm. Ostudzić.

    Krem: Odlać 1/2 szkl mleka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut.
    Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy