Zapiekanka idealna na obiad jak i na mniejsze przyjęcia.
1 godz. 20 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego
opakowanie klusek (400 g) "Pióra Lubella nr 17" lub podobne
500 g pieczarek
2 średnie cebule
1 koncentrat pomidorowy 200 g
ser żółty 250 g
Pieprz cayenne
sól czosnkowa
przyprawa do mięs "Knorr"
Oregano
pieprz
sól
olej
Domowa zapiekanka makaronowo-mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mielone rzucamy na rozgrzaną patelnie z olejem, mieszając do momentu aż się udusi.
2. Pieczarki siekamy, wrzucamy do rondelka i również czekamy aż się udusi tak samo robimy z cebulką.
3. Kluseczki gotujemy uważając na to żeby je tylko nie przegotować.
2.4. Gdy już wszytko będziemy mieć gotowe mieszamy wszystkie składniki (mielone, pieczarki, kluski i cebulkę) dodając cały koncentrat pomidorowy.
5. Do składników dodajemy również do smaku pieprz cayenne (gdy chcemy aby zapiekanka była na ostro), sol, sol czosnkowa, oregano, pieprz, magi oraz łyżkę przeprawy do mięsa "Knorr"
6. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na wierzch zapiekanki paski sera żółtego lub tarty ser żółty.
7. Zapiekankę przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 45 min z temperaturą 170'C.
8. Zapiekankę podajemy na ciepło.
Porady
Najważniejsze w przygotowaniu zapiekanki jest to że składniki są mieszane ze zwykłym koncentratem pomidorowym. Pamiętamy również o przyprawie do mięsa "Knorr"
Komentarze