Domowa ziołowa oliwa

0 (0 ocen)

Idealna do sałatek, makaronów, serów.

Składniki:

  • ok 0,5 l oliwy dobrej jakości
    świeże zioła ( ok 2-3 łyżki) : oregano, bazylia, tymianek, gałązka rozmarynu
    szczypta chilli
    kilka ziarenek pieprzu

Domowa ziołowa oliwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła wsypać do buteleczki/słoiczka i zalać oliwą. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na miesiąc. Co kilka dni potrząsać butelką. Po miesiącu przecedzić i przelać do ozdobnej butelki. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Oliwa ziołowa jest świetna do spaghetti – zarówno do przyprawiania sosów, jak i mieszania z ugotowanym makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy