Domowa zupa ogórkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na domową zupę ogórkową-jak u babci.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • słoik ogórków kiszonych 0,9 l ( najlepiej domowych)
    6 średnich ziemniaków
    1 średnia marchewka
    1 średnia pietruszka
    1,5 l bulionu drobiowego
    1 szkl śmietanki słodkiej 18%
    sól, pieprz do smaku

Domowa zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy bulion i wstawiamy na mały gaz. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do gotującego się bulionu. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Ogórki wyjmujemy ze słoika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do gotujących się warzyw, które muszą być już miękkie. Gotujemy zupę aż ogórki będą miękkie. Śmietankę hartujemy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy gorącą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy