Domowe drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, 1 szklanki ciepłego mleka,1 łyżki cukru- zrobić zaczyn, posypać 1 łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce. Masło rozpuścić , wlać do niego pozostałe mleko.Gdy drożdże urosną dodać cukier, cukier waniliowy,4 jajka, sól, mąkę i rozpuszczone masło z mlekiem( ma być ciepłe ale nie gorące!). Wyrobić , jeżeli jest zbyt luźne dosypać mąki, jeśli znów zbyt gęste dodać ciepłego mleka.( Ciasto ma odchodzić od ręki). Odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę, robimy wałek, kroimy na równe części (wielkość zależy od tego jakie lubimy bułeczki, czy duże czy małe). Robimy kulki i przyciskamy ręka, aby je spłaszczyć. Na środek każdej kulki kładziemy owoce i zlepiamy. Bułki układamy na dużą blachę wyłożona papierem. zostawiamy na ok. 20 min. do wyrośnięcia.
KRUSZONKA: wszystkie składniki wyrabiamy ze sobą ręką ewentualnie jeżeli nam się ładnie nie zrobi kruszonka dodajemy mąki lub masła aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gotowe bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżeczki cukru i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp.180 stopni ok 25 min. do uzyskania złotego koloru.
Komentarze