Domowe gofry z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami, jak np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 175g miękkiego masła
    4 jajka
    175g cukru
    Szczypta soli
    200g mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masło do natłuszczenia gofrownicy

Domowe gofry z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i szczyptę soli. Miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wpijać kolejno jajka (każde następne po chwili wyrabiania poprzedniego).
    Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać stopniowo do maślanej masy, wymieszać mikserem.
    Posmarować gofrownicę tłuszczem. Przełożyć na nią około 2 łyżek ciasta i rozprowadzić za pomocą łyżki. Usmażyć na złotobrązowy kolor. Za każdym razem po zdjęciu gofra, gofrownicę ponownie posmarować tłuszczem. Studzić na kratce. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy