Domowe grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche drożdże mieszamy z mąkami. Wodę i mleko mieszamy z miodem, olejem i solą. Mokre składniki dokładnie ze sobą łączymy i dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z hakami do ciasta drożdżowego). Ciasto powinno być kleiste. Przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na równe części, oprószamy dłonie mąką i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej matą. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 23-25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego.
Komentarze