Domowe grahamki

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Domowe grahamki z mąki orkiszowej oraz z dodatkiem miodu. Pyszne i chrupiące

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki graham (użyłam orkiszowej graham)
    1 szklanka mąki pszennej chlebowej (dodatkowo 2-3 łyżki na podsypanie)
    7 g suchych drożdży
    1/2 szklanki letniej wody
    1/2 szklanki letniego mleka
    1 łyżka melasy (zastąpiłam miodem)
    1,5 łyżki miodu
    30 ml oleju (2 łyżki)
    1 łyżeczka soli
    1 jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania

Domowe grahamki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche drożdże mieszamy z mąkami. Wodę i mleko mieszamy z miodem, olejem i solą. Mokre składniki dokładnie ze sobą łączymy i dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut, do dokładnego połączenia się składników (najlepiej mikserem z hakami do ciasta drożdżowego). Ciasto powinno być kleiste. Przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na równe części, oprószamy dłonie mąką i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej matą. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 23-25 minut. Studzimy na kratce. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy