Domowe hod-dogi

0 (0 ocen)

Domowe hod-dogi z orkiszowymi bułkami są bardzo smaczne i sycące, możemy przyrządzić je na śniadanie lub kolację.

Składniki:

  • Ciasto na bułki:
    200 gram mąki orkiszowej jasnej
    50 gram mąki orkiszowej razowej
    150 ml. letniej wody
    10 gram świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    1 jajko
    Dodatkowo:
    4 parówki
    Ketchup
    Musztarda
    Cebulka prażona
    Ogórki konserwowe

Domowe hod-dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na cztery części, formujemy w wąskie podłużne paluchy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.



  • 2. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce.
  • 3. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy w bułkach, po bokach układamy plasterki ogórków, polewamy musztardą, ketchupem, posypujemy prażoną cebulką.

Komentarze

Podobne przepisy