Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.
Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie zostawić na 10 minut,
żeby sobie "odpoczęło", potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut.
Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny.
Przełożyć do lekko posmarowanego oliwą naczynia i zostawić na godzinę do wyrośnięcia (ja przykrywam ściereczką i wkładam do lodówki na noc).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i naciąć na górze krzyżyk.
Ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15-17 minut.
Komentarze