DOMOWE KAJZERKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam wypróbować sprawdzony przepis na domowe kajzerki:)Z podanych składników wychodzi 8 smacznych i puszystych bułeczek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki letniej wody
    1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
    1 i 1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    2 łyżki masła

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia.

    Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut. Następnie zostawić na 10 minut,

    żeby sobie "odpoczęło", potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut.

    Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny.

    Przełożyć do lekko posmarowanego oliwą naczynia i zostawić na godzinę do wyrośnięcia (ja przykrywam ściereczką i wkładam do lodówki na noc).
    Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko ją spłaszczyć i naciąć na górze krzyżyk.

    Ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.

    Piec w nagrzanym do 225°C piekarniku przez 15-17 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy