Domowe kajzerki

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego jak pyszne świeże domowe pieczywo . Takie domowe kajzerki są dużo lepsze od tych ze sklepu .

Składniki:

  • Zaczyn:
    250 g mąki pszennej typ 750
    250 ml letniej wody
    15 g świeżych drożdży
    Ciasto właściwe:
    Cały zaczyn
    250 gram mąki pszennej typ 550
    50 ml letniej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    1 jajko

Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Składniki zaczynu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin najlepiej na całą noc.
  • ciasto 2. Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • przygotowanie bułek 3. Po tym czasie formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem nacinamy wierzch bułek, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • upieczone bułki 4. Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Upieczone bułki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy