Nie ma nic lepszego jak pyszne świeże domowe pieczywo . Takie domowe kajzerki są dużo lepsze od tych ze sklepu .
Składniki:
Zaczyn:
250 g mąki pszennej typ 750
250 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
250 gram mąki pszennej typ 550
50 ml letniej wody
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 jajko
Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin najlepiej na całą noc.
2.Do przyrządzonego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
3.Po tym czasie formujemy małe okrągłe bułki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem nacinamy wierzch bułek, pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
4.Bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 minut. Upieczone bułki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze