Domowe pieczywo smakuje najlepiej,takie bułeczki możemy upiec na śniadanie lub kolację.Z chrupiącą skórką,posmarowane masełkiem lub ulubioną konfiturą ,pysznie smakują.
2 godz. 30 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
4 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
Kajzerki -domowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dać sól i masło,rozetrzeć opuszkami palców.
2.W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem,wlać do mąki i zagnieść mięciutkie ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części,uformować okrągłe bułeczki,ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu,żeby bułeczki podrosły.
4.Przed pieczeniem bułeczki naciąć nożem.
5.Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni ,do zrumienienia.
Komentarze