Domowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, jajko, masło i wodę. Wszystkie składniki zagniatać, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i miski.Gdy ciasto stanie się jednolite odstawiamy je na 10min by lekko podrosło i ponownie wyrabiamy ciasto. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 8-10 części, z każdej części formujemy bułeczki, które lekko spłaszczamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kolejno bułeczki. Możemy naciąć bułeczki z góry nożem. Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia nie dłużej niż 45min. Pieczemy bułeczki w temperaturze 200C. przez ok 15-20min.
Komentarze