DOMOWE KNOPPERSY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moi synowie je uwielbiają, kiedyś kupowałam, dzisiaj już robię sama.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 wafle tortowe
    masa jasna:
    pół kostki masła
    1/3 szkl mleka
    4 łyżki cukru
    1 szklanka mleka w proszku
    masa orzechowa:
    opakowanie kremu orzechowego 400 g
    3/4 z połowy kostki margaryny
    20 dag orzechów np laskowych lub ziemnych wg upodobań
    polewa czekoladowa:
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    1/4 szklanki smietany 36 %

Domowe knoppersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jasna:
    W mleku rozpuszczamy cukier podgrzewajac je. Studzimy. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy wystudzone mleko, miksujemy, dodajemy mleko w proszku. Dokładanie miksujemy. Masa orzechowa:
    Masło miksujemy z kremem orzechowym. Dodajemy uprażone wcześniej orzechy. Mieszamy.
    Polewa:
    Śmietanę wlewamy do garnuszka, dorzucamy kostki czekolady. Rozpuszczamy, często mieszając.
    Na jeden wafel wykładamy masę orzechową, przykrywamy drugim waflem, na który wylewamy masę jasną. Dociskamy kolejnym waflem. Na wierzch wylewamy polewę. Odstawiamy w chlodzne miejsce do całkowitego stężenia mas. Najlepiej na całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy