domowe knoppersy

0 (0 ocen)

  • 60 min

lepsze od tych kupionych w sklepie

  • 60 min

Składniki:

  • 3 wafle

    masa mleczna:
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    155 gr masła
    1 szklanka mleka w proszku

    masa orzechowa:
    100 gr masła
    160 gr nutelli
    1 łyżka kakao
    100 gr orzechów włoskich

    polewa:
    100 gr czekolady mlecznej

    + kilka orzechów do dekoracji

Domowe knoppersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z cukrem podgrzać w garnku, odstawić do ostudzenia.
  • 2. W misce utrzeć miękkie masło i cały czas ucierając dodawać mleko z cukrem, na końcu dodać mleko w proszku. Gotową masę wyłożyć na pierwszy wafel i przykryć drugim.
  • 3. Druga masa- miękkie masło utrzeć z nutellą i kakao. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy włoskie. Wyłożyć na drugi wafel, przykryć trzecim. Docisnąć i przełożyć do lodówki na godzinę.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w garnku na parze i polać całość, pokroić na kawałki, udekorować orzechami. Przełożyć do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy