Domowe krakersiki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Pyszna przekąska na kazda okazje nie tylko na mecz:)

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny (125g)
    2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania)
    1 łyżeczka soli
    1/2 szklanki maki kukurydzianej
    1 szklanka maki pszennej

    Dodatkowo ulubione posypki
    Moje dzieci wybrały sezam, paprykę słodką i słonecznik

Domowe krakersiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowe ciasto. 1. Miękką margarynę ucieramy mikserem z żółtkami i łyżeczką soli, dodajemy makę kukurydzianą ucieramy, na końcu dodajemy mąke pszenna i wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby możemy dodać jeszcze maki pszennej) formujemy kule i chłodzimy w lodówce 30 min.
  • Posypki. 2. Przygotowujemy potrzebne foremki, wałek, posypki i roztrzepane białko do posmarowania.
  • Wycinamy ciastka 3. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm (jeśli lubimy to możemy cieniej rozwałkować) i foremkami wykrawamy ciastka.
  • Smarujemy białkiem. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • Posypujemy. 5. Posypujemy posypkami.
  • 6. Pieczemy w temp.175 stopni przez ok 25 min, jeśli zrobimy cieńsze to wtedy trzymamy krócej w piekarniku.
  • Przekąska. 7. Gotowe ciasteczka wykładamy na talerz.
  • Zajadamy 8. Bartuś 4 latka i Wiktoria 6 lat przygotowali przekaske na popołudnie z bajkami:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Laureat konkursu: http://www.przyslijprzepis.pl/konkursy/przekaski-na-mecz

Komentarze

Podobne przepisy