domowe masło

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie masełko robiła kiedyś moja babcia teraz robię je ja.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 l Śmietany kremowej minimum 36% tłuszczu (użyłam wiejskiej tłustej śmietany)

Domowe masło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1p6nq8c 1. Śmietanę przelać do blendera. Miksować na najwyższych obrotach do momentu widocznego oddzielenia się serwatki (mi zajęło ok. 2 minut) wyłożyć na sitko.
    Gotowe masło przełożyć do miski z zimną wodą i wypłukać kilka razy przełożyć do pojemnika i włożyć do lodówki.
    Z podanej porcji wychodzi ok. 500 g masła (zależy od tłustości śmietany jakiej użyjemy.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy