Domowe Minipizze

0 (0 ocen)

  • 20 min

Weź do pracy!!!

  • 20 min

Składniki:

  • 30 dag mąki
    1 dag drożdży
    100 ml mleka
    1 cukinia, olej
    2 pomidory
    10 dag pieczarek, cukier
    1/2 puszki kukurydzy
    po 15 dag szynki wieprzowej i żółtego sera
    8 łyżek ketchup'u, zioła
    sól, pieprz

Domowe minipizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe Minipizze 1. Mąkę przesiej do miski. Wkrusz drożdże, wlej ciepłe mleko. Dodaj szczyptę soli, łyżeczkę oleju i pół łyżeczki cukru. Całość starannie wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie obierz cukinię i umyj pomidory. Warzywa pokrój w plasterki. Obrane pieczarki opłucz, osusz, posiekaj. Osącz kukurydzę. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, ułóż placki z ciasta drożdżowego. Każdy posmaruj po wierzchu ketchup'em i oprósz suszonymi ziołami (bazylia, oregano). Spody obłóż szynką, kukurydzą, cukinią, pomidorami, pieczarkami. Posyp startym żółtym serem. Piecz ok. 10 min w temperaturze 220*C.

Porady

Trochę sera na spód: Przed ułożeniem farszu dobrze jest posypać spód pizzy odrobiną starego sera. Rozpuszczony w trakcie pieczenia ser "przyklei" warzywa oraz wędlinę do placka. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej będzie pokroić gotową pizzę na kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy