Domowe mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mleka roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Przygotowanie takiego mleka jest banalnie proste, zdrowsze ( nie zawiera konserwantów, sztucznych słodzików ) i przede wszystkim tańsze.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100g wiórków kokosowych niesiarkowanych (szklanka)
    4 szklanki wody
    + 1-2 dodatkowe

Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki zalewamy ciepłą wodą ( nie wrzącą!) i odstawiamy. Najlepiej na noc. Może być 30-60 min jeśli komuś się śpieszy. Następnie blendujemy wszystko dokładnie i przelewamy przez sitko. Pozostałe wiórki ponownie zalewamy ciepłą wodą ( 1 szkl-2) i miksujemy jeszcze raz. Ponownie przelewamy płyn przez sitko i wyciskamy wiórki najmocniej jak potrafimy. Można to zrobić przez gazę lub woreczek. Wychodzi ok. 1l mleka kokosowego. Prawda, że proste ? To do dzieła! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy