Domowe mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowej roboty jest najlepsze! Mamy pewność co pijemy. Nie zawiera niepotrzebnych ulepszaczy czy dodatków. Idealne do koktajli, deserów, kawy czy nasion chia!

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g wiórek kokosowych
    1,25 l wody
    sitko/gaza do odciśnięcia

Domowe mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki zalewamy 1l przegotowanej/mineralnej wody. Zostawiamy je na noc (można zostawić także na 5-6h). Następnego dnia podgrzewamy wiórki (nie gotujemy!).

    Po ściągnięciu z palnika zaczynamy je blendować przez kilka minut. Następnie tak zblendowaną masę przelewamy na sitko(o bardzo małych oczkach) bądź gazę. Bardzo dokładnie wyciskamy przelewaną masę.

    Następnie wiórki zalewamy jeszcze szklanka ciepłej wody, ponownie miksujemy i wyciskamy mleko.

    Przelewamy do szklanych butelek lub słoiczków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy