Domowe Pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

To łatwy i tani przepis na ciasteczka, które zadowolą wszystkich łakomczuchów !

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka masła
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki sody
    1 tablica czekolady
    250 g orzechów włoskich

Domowe pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera, dodać jedno całe jajko. Cały czas miksując, aż powstanie jednolita masa.
  • 2. Masę przełożyć ma blat i ugnieść razem z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać czekoladę pokruszoną na drobne kawałeczki i pocięte orzechy.
  • Formowanie ciasteczek 3. Z masy formować małe kulki i układać na blasze w dalekiej od siebie odległości ponieważ podczas pieczenia cisto się roztopi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Porady

Ciastka można piec z różnymi dodatkami według uznania, np. : rodzynki, wiórki kokosowe.

Komentarze

Podobne przepisy