Domowe pralinki z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

Bardzo proste w przygotowaniu. Żadne sklepowe pralinki im nie dorównają.

Składniki:

  • 6 łyżek masła orzechowego
    12 herbatników, u mnie czekoladowe
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich do posypania
    1 łyżeczka oleju

Domowe pralinki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło orzechowe przekładamy na patelnię i dolewamy 4 łyżki wody (lub więcej w zależności od konsystencji masła). Masło powinno rozpuścić się i rozrzedzić tak, by możliwe było połączenie ich z herbatnikami, ale nie może być zbyt płynne.
  • 2. Herbatniki przekładamy do woreczka i kruszymy drobno za pomocą wałka. Dodajemy do masła orzechowego, mieszamy by składniki się połączyły. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Z wystudzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy na małej patelni z łyżeczką oleju. Uformowane wcześniej kulki nadziewamy po kolei na wykałaczkę i maczamy w czekoladzie. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki na 2-3h, w tym czasie czekolada zastygnie.

Komentarze

Podobne przepisy