Domowe pralinki z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło orzechowe przekładamy na patelnię i dolewamy 4 łyżki wody (lub więcej w zależności od konsystencji masła). Masło powinno rozpuścić się i rozrzedzić tak, by możliwe było połączenie ich z herbatnikami, ale nie może być zbyt płynne.
2.Herbatniki przekładamy do woreczka i kruszymy drobno za pomocą wałka. Dodajemy do masła orzechowego, mieszamy by składniki się połączyły. Odstawiamy do wystudzenia.
3.Z wystudzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
4.Czekoladę rozpuszczamy na małej patelni z łyżeczką oleju. Uformowane wcześniej kulki nadziewamy po kolei na wykałaczkę i maczamy w czekoladzie. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wkładamy do lodówki na 2-3h, w tym czasie czekolada zastygnie.
Komentarze