Domowe pralinki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Więcej na blogi

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - serek mascarpone: 125 gramów
    - czekolada 70%: 125 gramów
    - czekolada 70% roztopiona: 100 gramów
    - whisky: 2 łyżki

Domowe pralinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek mascarpone wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową. Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić. Ser mascarpone miksować przez około 2 minuty, aż stanie się puszysty. Dodać roztopioną czekoladę (ostudzoną, lekko ciepłą, ale nie gorącą) i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać alkohol, wymieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Zastygłą masę czekoladową wyjąć z lodówki i uformować z niej kulki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić z powrotem do lodówki. W międzyczasie ostrożnie roztopić czekoladę na obtoczenie pralinek (ma być dość ciepła, ale nie gorąca). Maczać pralinki w czekoladzie i układać na czystej tacy lub talerzu. Podawać po zastygnięciu czekolady. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy