Domowe tahini czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

coś pysznego na kanapkę :)

  • 10 min

Składniki:

  • Porcja na 1 mały słoiczek:

    200 g sezamu,
    3-4 łyżki oleju*,
    5-6 łyżeczek cukru pudru,
    50 g gorzkiej czekolady
    2 czubate łyżeczki kakao

Domowe tahini czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu aż zacznie lekko pachnieć. Wrzucamy do misy malaksera i blendujemy aż będzie powstawać gęsta pasta, dodajemy po trochu oliwę. Cały czas miksując dodajemy powoli cukier puder, roztopioną gorzką czekoladę (ciepłą) oraz kakao. Starannie blendujemy w razie potrzeby dodając olej czy cukier puder (do smaku).

Porady

*Zaczynajmy od 1 łyżki oleju żeby móc kontrolować gęstość, masa w miarę miksowania będzie się robiła coraz rzadsza

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy