Domowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Domowa wersja tradycyjnego włoskiego deseru. Pyszne i proste.

  • 60 min

Składniki:

  • 9 jaj, 1szkl. mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4szkl. cukru+ 3 łyżki, 1/2 szkl. mocnej kawy, 2 opak. serka mascarpone, łyżka cacao

Domowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z sześciu jaj pieczemy biszkopt. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem. Pieczemy w wyłożonej papierem blaszce.
  • 2. 3 żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru na puch. Dodajemy stopniowo serek mascarpone. Pozostałe białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową.
  • 3. Ostudzony biszkpt przekrawamy na pół, blaty nasączamy kawą. Spód smarujemy 3/4 masy, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy pozostałą masą i posypujemy cacao. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Cisto będzie również pyszne w wersji z truskawkami.

Komentarze

Podobne przepisy