Uwielbiam barszczyk czerwony w różnych odsłonach i staram się, aby zawsze był bombą witaminową.
1 godz. 20 min
Składniki:
-4 średniej wielkości buraczki czerwone
-1 marchewka
-5 średniej wielkości ziemniaków
-100 g brokułów
-100 g kalafiora
-1 łyżka octu
-liść laurowy, ziele angielskie
-sól, pieprz, vegeta
-natka pietruszki, selera
Domowy barszczyk czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlej ok. 2,5l zimnej wody, dodaj liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Zagotuj. Możesz dodać kostkę rosołową.
2. Warzywa obierz. Marchewkę pokrój w plasterki, a buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do zupy i wlej łyżkę octu.
3.Ziemniaki pokrój w kosteczkę, różyczki kalafiora i brokuła podziel na mniejsze. Wrzuć wszystko do garnka i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku przyprawami.
Komentarze