Budyń waniliowy

0 (0 ocen)

Jest równie łatwy w przygotowaniu jak ten z proszku. Wystarczy raz spróbować aby sklepowe gotowce odeszły do lamusa :) Przepis znalazłam na "moich wypiekach".

Składniki:

  • 500 ml mleka
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżka masła

Budyń waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.5 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i cukrem. Pozostałe mleko blendujemy z żółtka mi i mąką. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i mieszamy - najlepiej rózgą kuchenną - ok. 2 minuty.

Porady

Do budyniu można razem z masą jajeczną dodać czekoladę, kajmak , kawę rozpuszczalną aby mieć budyń smakowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy